anmeldt af Jeppe Due Barslund på Bogbotten
“Don’t it always seem to go, that you don’t know what you’ve got ‘til it’s gone?”Sådan sang Joni Mitchell på klassikeren”Big Yellow Taxi”fra 1970, og den eviggyldige pointe er ikke dalet i relevans her mere end halvtreds år senere: Giv roserne imens modtager stadig kan dufte dem.
”Der var engang en flodhest.
Den lå og smilede i floden, når nogen gik forbi.
Den smilede også, når der ikke var nogen.
Mest for sig selv.”
Roser bliver der ikke delt mange ud af i Oscar K. og Teddy Kristensens seneste billedbog “Den venlige flodhest”. Den ligger der ellers altid, flodhesten, loyal og urokkelig som et anker, når byens beboere kommer ned til bredden og betror den deres livs kvaler. Altid lyttende, aldrig fordømmende. I generationer er flodhesten blevet en ufravigelig konstant, hvis tilstedeværelse den lokale befolkning har nydt godt af, når livets løbebane har slået knuder, dog uden at takke flodhesten eller give noget tilbage. Altid taget den for givet. Indtil en dag, hvor den bliver fanget og sat i bur i et omrejsende cirkus. Den bliver udstillet og latterliggjort, og til sidst efterladt i grøftekanten. En lille dreng forbarmer sig og reder den tilbage ud i floden, hvor den med et sagte smil på læben, oven på denne ene reelle interaktion, kan flyde ”om bag pynten, hvor evigheden er”, som det så fint lyder.
Den venlige flodhest er en billedbog, der i form og udtryk umiddelbart synes oplagt til højtlæsning fra 5-års alderen, men den er også langt mere end det. Når Oscar K. fortæller, er det sjældent hverken let eller hurtigt at dechifrere, og den 5-årige vil kun få en brøkdel ud af denne historie uden en voksen læser som guide, der har mod på at arbejde sig ind under huden på fortællingen og kaste sig ud i samtalen om det, der egentlig foregår.
For hvad handler den her ”lille” billedbog egentlig om? En flodhest, der benyttes, men ikke anerkendes? Jovist, på overfladen. Men hvad med under overfladen? Menneskets forhold til naturen og den verden vi lever i, og hvordan vi tager dén for givet? Så afgjort også. I bogens slutning, efter flodhestens bortgang, samles menneskene omkring den bronzeskulptur, der er blevet rejst af flodhesten på byens torv, for at hædre og ophøje den. Og sådan er det jo tit – både at vi for sent og mestendels på et symbolsk plan foregiver at kære om noget.
Det er faktisk ret utroligt, hvor meget, der er at pakke ud i denne komplekse sag. Dette skyldes, foruden at Oscar K. er en mesterlig fortæller, at der er et sublimt samspil mellem tekst og billede, der løfter historien til stadigt stigende højder for hver gang man læser den, og som bliver ved med at åbenbare sig for én på nye leder og kanter. De to aktører bag er da heller ikke fremmede udi komplekse fortællinger. De har stået for nogle af de mest vanskelige læseoplevelser, undertegnede er blevet udsat for, fx med “Eller gensyn med Heisenberg” og “Af Ólafur Kjartanssons optegnelser om den skjult skrift”(bare læs titlerne!), som dog også blev udgivet til et voksent publikum. Men også med “En dag i Kvante Sørensens liv”, “Nicolai og stregerne” og “Bugtaleren”, der blev udgivet til børn og unge, skulle man virkelig stå på tæer! Den elskværdige serie om Hugo & Holger, er med længder det mest fremkommelige de har lavet, og afgjort også det, der har ramt bredest.
Den venlige flodhest kan lidt af det hele: Dybt charmerende i sit udtryk og med en fin og beskeden historie på ydersiden, men med en kolossal dybde indeni.
”… også inde i dig er himlens fugle, dit store skrummel, hviskede fuglen.
Flodhesten smilede ved tanken.
Også du er en hel lille verden. Inde i dig er både solen og månen og alle stjernerne.”
Teddy Kristiansens streg er grovkornet men samtidig meget udtryksfuld og klar, og holdt i en farverig men dæmpet palet. Der er masser af vid og lune at finde i illustrationerne, og især dyrene har noget karikeret og komisk over sig, som vil falde i god jord. En del af de underlæggende historierne kan udelukkende læses i billedsiden, hvor Teddy Kristiansen ordløst fortæller om menneskets anstødelige måde at leve på. Alene på bogens tredje opslag, ser man menneskenes syndige udskejelser. Der er drengen, der stjæler den gamle mands guldur – og lyver om det. To andre drenge hygger sig med at flå lemmerne af frøer, og helt subtilt insinuerer Teddy Kristiansen, at der er blevet begået et overgreb på en pige. Samtidig står en gul fugl på flodhestens hoved med sort baret og spiller saxofon, så alvoren forbliver underliggende, og der er hele tiden en vis mængde humor til stede for at lette på den gennemgående eksposition af flosset moral.
Gyldendal hævder, som skrevet tidligere, at bogen er velegnet til oplæsning fra 5 år, men jo mere jeg læser “Den venlige flodhest”, des mere overbevist er jeg om, at den er til alle. Alle bør i hvert fald læse denne fine, rørende, eftertænksomme, filosofiske og poetiske bedrift, som Oscar K. og Teddy Kristiansen har begået. Der er i hvert fald ingen tvivl om, at jeg skal have læst den et par gange endnu!
Hermed er roserne givet til Oscar K. og Teddy Kristiansen, for et pragtstykke af en billedbog. Hvilket fører mig ud i denne lille nota bene, for jeg ser en yderligere parallel mellem “Den venlige flodhest” og Oscar K’s eget forfatterskab. Han har været her i så utrolig lang tid, og gang på gang har han med sine bøger skubbet grænser, provokeret og rusket i opfattelsen af, hvad der har været muligt at skrive om til børn, og har derved været toneangivende medaktør i at forme det, vi i dag kender som dansk børnelitteratur. Det til trods, er han ikke bredt kendt i folkemunde, ligesom han ikke har fået et folkeligt gennembrud. Ikke at jeg tror, at dét nogensinde har været hans ambition, og Oscar K. er i øvrigt slet ikke selvhøjtidelig nok til at gøre en sag ud af det, men det ville være på sin plads, at han fik sine roser nu, og ikke først når der rejses en bronzeskulptur af ham.
Ved floden ligger flodhesten roligt og smiler og lytter. Der kommer mange mennesker med afsløringer og betroelser. Drengen der har stjålet benægter det overfor ofret. Pigen der blev svigtet græder ved flodbredden. Flodhesten har engang været en del af en stor flok flodheste, men nu er der kun den ene flodhest tilbage.
En dag kommer et cirkus forbi floden. Flodhesten bliver fanget og vist frem på tivolipladsen, men da cirkus drager videre, lader de buret med flodhesten stå. Der er kun en der husker flodhesten, og det lykkes ham også at befri den.
‘Den venlige flodhest’ er en rørende fortælling, og man må selv finde frem til moralen – eller moralerne. Den adskiller sig fra andre børnebilledbøger, idet den ikke kun er handlingsorienteret, men også tillægger karaktererne nogle personlighedstræk der netop udløser handlinger. Samtidigt er der flere problematikker: Hvorfor er der ikke længere mange flodheste i floden? Er vi inde på noget med biodiversitetsskam? Hvorfor dør den gamle mand, og hvorfor lever tyven videre uden at føle dårlig samvittighed?
Illustrationerne er som sædvanligt fremragende i Teddy Kristiansens streg, som de er det i ‘Et øjeblik i Kvante Sørensens liv’ og i ‘Noans mærke’. De fylder hele opslaget, de fleste er rene studier i bløde, grønne nuancer – undtagen indfangning af flodhesten der foregår om natten i blåt og sort. Billederne er enkle og overskuelige, så også de mindste vil kunne få fuldt udbytte. Ydermere understreger de budskabet i den korte tekst så godt, at barnet selv vil kunne fortælle historien ud fra illustrationerne. Desuden er de gode at se på, og man får uværgerligt lyst til at hænge dem op på væggen.
Den venlige flodhest
Oscar K. & Teddy Kristiansen
40 sider
Gyldendal
Udgivet: 06.03.2024
Materialevurdering
Kort om bogen
En venlig flodhest bor i floden. Den lytter til mange historier fra
de mennesker, som kommer for at lette deres hjerter ved
flodbredden om aftenen. Billedbog for 5-8-årige.
Beskrivelse
En venlig og smilende flodhest holder til i floden. Den ser på
mennesker og følger med i deres liv. Om natten sker det, at
nogle af dem kommer ned til bredden, fordi de er ulykkelige.
Flodhesten lytter og tænker sit, for han kender også til sorger, og
har levet et langt liv i floden. En dag indfanges han af et cirkus og
bliver vist frem i et bur. Alle griner af det klodsede dyr. En lille
dreng befrier flodhesten og får ham hjem til floden igen, men
næste dag er flodhesten væk. Drengen glemmer aldrig den
venlige flodhest, og da han bliver voksen, rejser han en statue af
den.
Vurdering
Poetisk og tankevækkende billedbog, som med en ganske enkel
tekst og handling, fortæller en historie om den oversete flodhest,
som først bliver rigtig værdsat, efter han er forsvundet. En
historie med flere lag og som lægger op til dialog om store
emner som identitet og livets cyklus. Fin og enkel billedside holdt
i gyldne varme farver.
Andre bøger om samme emne
En anden poetisk og filosofisk billedbog, som også lægger op til
dialog om livet, er Den hvide kanin og den sorte hat og i
højtlæsningsbogen Drengen, muldvarpen, ræven og hesten -
den animerede historie berøres livet store spørgsmål også i en
fin historie om en ensom dreng og de dyr han møder.
Til bibliotekaren
Anbefales til børnebiblioteker og PLC'er med plads til poetiske
og lidt dybere billedbøger.
Materialet er vurderet af: Dorthe Grønbæk
Strandengen 2A
3170 Juelsminde
kontakt@oscark.dk