9 FORBRYDELSER


2011.04.07

Hvor hævngerrig må man egentlig tillade sig at være, og kan det være næsten ok at slå ihjel?


9 FORBRYDELSER

af Jan Vandall på Bogvægten

Gyldendal har med Mai Brostrøm, Benni Bødker, Mette Finderup, Lotte og Søren Kramer, Hanne Kvist, Sanne Munk Jensen, Mikkel Rosengaard og Janne Teller samlet en fornem række forfattere til deres ungdomskriminoveller. Det er lykkedes langt hen ad vejen at samle en stribe underholdende og interessante noveller både med gode uventede drejninger og med gys, der kører lige ud af en ubarmhjertig tangent mod den endelige katastrofe.


I Hammersøskenes finurlige lille historie møder vi kvinden, Anita, der finder ud af hendes far lige siden flugten fra Østtyskland for næsten 50 år siden har båret på en uhyggelig hemmelighed.


Janne Teller vil diskutere dødsstraf, men det bliver lidt søgt med en ikke overraskende og lidt for understreget pointe.


Oscar K leverer en smuk lille sag om forråelsen af de helt unge i et voldsfikseret ghettomiljø, og Mette Finderup fortæller om de fatale konsekvenser for de to teenagerbørn, da forældrene vil være sociale og ansvarlige og flytter familien til et ghettoområde på Vestegnen.


Alt i alt en pæn lille samling med hævndrab, koldblodige mord, fortvivlet desperation og dilemmaer uden nogen form for mulig god løsning - situationer hvor mord på et dumt svin synes den eneste logiske udvej.


Hvor hævngerrig må man egentlig tillade sig at være, og kan det være næsten ok at slå ihjel? Der er spørgsmål nok at tage fat på i novellernes slyngninger og forgreninger.
Jan Vandall


2011.04.18

Næstmest radikal – i hvert fald sprogligt – er Oscar K.s ’Trojaneren’


Små og store forbrydelser i børnebogens verden

Der er mange, som går over for rødt i nye børnebøger.

Af Steffen Larsen i Politiken

Det myldrer med lovovertrædelser i bøgerne for børn og unge. Sådan har det altid været.

De kan være temmelig ryggesløse. Men bliver de til krimier af den grund? Her er eksempler fra begge ender af boghylden. Fra forsvundne høns til overlagt mord. Der er i hvert fald ingen ende på opfindsomheden.

Forvirring og klarsyn
’9 forbrydelser’ er noveller for unge skrevet af gode danske navne. Men det er aldrig sådan, at læseren tænker Yes! – hér er ungdomskrimien! De fleste bidrag kunne have stået i andre antologier om f.eks. subkulturer, rejseliv eller almindelig hverdag.

Det er, som om bestillingen på ’ét styk krimi’ har lammet mere end inspireret. Det er som bekendt ikke altid, man kan, når man skal.

Mest radikal – både sprogligt og tematisk – er Janne Teller. Hun kryber ind i en dødsdømt dreng, der venter på sprøjten et sted i USA. Han har guvernørens ord for, at han er »afskum« og »afskyelig«, og hans forbrydelse er også grum – ligesom hans liv har været.

Blandingen af forvirring og klarsyn i venteværelset gør ’Til døden os skiller’ til bevægende læsning. Næstmest radikal – i hvert fald sprogligt – er Oscar K.s ’Trojaneren’, der færdes hjemmevant blandt moderne sprogblomster og grov pigevold i mobilens tegn.

Hanne Kvist er også fremme i mysterieskoene. Hendes ’Kajak’ skal nok holde folk fra den sport. Der er en intens, medrivende tone over historien. Lidt i stil med Anita Krumbachs ’Et mærkeligt skib’ (der ikke er en krimi).

Det er klart, at den serbiske forbryderforbindelse kan knaldes på brugen af rullestol (Benni Bødker), at Amarone og lægesjusk hører sammen (Sanne Munk Jensen), eller at nogen fuskede med lyssignalerne, da nogle DDR-borgere forsøgte at flygte gennem minefeltet i 1961.
fakta
Anne Pedersen: Find hønsetyven, Snus! & Find øksetyven, Snus! Klematis, a 32 sider, per styk 249,95 kroner. Billedkrimi.

Det er forfatterparret Lotte og Søren Hammer, der med ’Hvad nu hvis ...’ bringer en hilsen fra de voksnes verden.

Så de ’9 forbrydelser’ er både løst krudt og dødelig udgang. Og det vrimler fortsat med lovovertrædelser i historierne for børn og unge.