SKOT


2015.02.14

Oscar K. berättar med glimten i ögat om filuren Skot och hans värld


Skot på barnhem

Skot hamnar en dag i klass 3b. Han vet inte var han kommer ifrån eller var han hör hemma. I andra boken kommer Skot till ett övergivet barnhem. Där träffar han en förkyld katt vid namn Schnot. Och i ett skåp sitter Malte, som är både döv och stum. De välkomnar Skot i sitt hem. Men vad är det för röst som säger Skot, ring hem? Oscar K. berättar med glimten i ögat om filuren Skot och hans värld.

En finurlig bok för de som börjat komma igång med sin läsning. Originellt och härligt illustrerad av Dorte Karrebæk. Kan med fördel användas i samtal om betydelsen av att ha ett hem och en familj.

Så här skriver BTJ:

”Språket i de korta meningarna flyter fint, och läsningen får en extraskjuts genom de underfundiga färgbilderna som sträcker sig över en stor del av uppslagen. Där lockas mystiken i det ödsliga barnhemmet fram samtidigt som karaktärerna, inte minst mössen i köket, tecknas emd underbar komik. Det är en skojig och inspirerande bok för barn som nyligen börjat läsa själva."

Boel Peterson, BTJ-häfte 2015:3


2014.01.10

Värme & humor för nybörjarläsare


Möt filuren Skot som hamnat i klass 3b. Där han ser det som ingen annan ser. Han ger sig orädd ut i en för honom ny värld – och letar efter ett hem.

De flesta vet var de kommer ifrån.
Men det visste inte Skot.
En dag damp han bara ner i klass 3b.
Bänken längst bak.
Med mössan nerdragen över öronen.
I väskan låg böcker och schema.
Två blyerts-pennor och en linjal.

Så här skriver BTJ

”Skot är en lättläsningsbok, den första i en serie, som med sin absurda humor får läsaren att fastna direkt. Skot är en märklig pojke som dimper ner i klass 3b, inte ens han själv vet var han kommer ifrån. Han kan läsa andras tankar och se det ingen annan ser, och det är med spänning man följer de dråpliga händelserna i klassrummet sedda genom hans klarsynta blick./../ Allt skildras med en värme som ger fint djup åt humorn, och danska illustratören Dorte Karrebaek breddar den ytterligare i sina händelserika bilder. Berättelsen har inslag av fantasy och Oliver Twist-tema samtidigt som den rymmer vardagsnära igenkänning.”

Boel Peterson, BTJ-häfte 14104


2014.01.20

Träfsikker blandning - Allt skildras med en värme som ger fint djup åt humorn


"Skot är en lättläsningsbok, den första i en serie, som med sin absurda humor får läsaren att fastna direkt. Skot är en
märklig pojke som dimper ner i klass 3b, inte ens han själv vet var han kommer ifrån. Han kan läsa andras tankar och
se det ingen annan ser, och det är med spänning man följer de dråpliga händelserna i klassrummet sedda genom hans
klarsynta blick./../ Allt skildras med en värme som ger fint djup åt humorn, och danska illustratören Dorte Karrebaek
breddar den ytterligare i sina händelserika bilder. Berättelsen har inslag av fantasy och Oliver Twist-tema samtidigt som
den rymmer vardagsnära igenkänning.”


Boel Peterson, BTJ-häfte 14104


2011.09.13

Sjove og underfundige bøger


Lektørudtalelse


Skot og børneværnet

Farvel, Skot!


Anvendelse/målgruppe/niveau:Bøgerne er velegnede som selvlæsning fra ca. 2.-,3. kl. altså fra ca. 8-9 år


Beskrivelse: Sjove, underfundige bøger der vil få et godt tag i de unge læsere. Børneværnet kommer på besøg hos Kent, for at se om han har det godt, men Kent siger de kommer, fordi de måske finder ud af, at moderen er død, og så vil børnepengene stoppe. Han fortæller altid, at hans mor er enten ude i haven eller at hun sidder inde i stuen i en stol, så går Børneværnet igen, selvom de faktisk ikke kan se moderen. Skot og Malte bor hos Kent, og livet bliver som var det Lille Virgil på børnenes præmisser. Der serveres kakao og boller på sengen, og de gider ikke gå i skole. Gengangere, usynlighed og kopi af Skot, er nogle af de øvrige ingredienser. Skot bliver syg, og den lille grønne mand fortæller, at det er vigtigt, at Skot kommer hjem så hurtigt som muligt, fordi han har tabt en skrue. Veltilrettelagt tekst, der sammen med udtryksfulde, levende illustrationer og forlagets sædvanlige bogmæssige udtryk og layout, skaber er respektfuld helhed til målgruppen


Sammenligning: Bøgerne kan sammenlignes direkte med seriens øvrige titler fx Skot og Skot på børnehjem, men kan også sammenlignes lidt med Tror du på ufoer? af Daniel ZimakoffSamlet konklusionSjov, skæv lidt anderledes letlæsningsbog til den unge læser, der vil kunne identificere sig med de drømme, der her bliver til virkelighed


Lektør: Boy Olesen


2011.03.28

Skot bliver kopieret. Kent inviterer Skot og Malte ind til kakao. Hvem er den rigtige Skot?


Skot og Skrot (2011) - BOG

LEKTØRUDTALELSE

Emne: fantasi ; drenge ; skolen ; venskab ; børnehjem ; kloner

Skot bliver kopieret. Kent inviterer Skot og Malte ind til kakao. Hvem er den rigtige Skot?

BOG 1. udgave - Kbh., Gyldendal, 2011. - 47 sider. - (Dingo) - (Dingo)

Anvendelse/målgruppe/niveau

Fjerde bog i serien Dingo. Skot. Indholdsmæssigt er målgruppen tredje klasse (9 år), men læseteknisk kan også yngre læsere være med. Bogen egner sig pga. det noget komplekse indhold bedst til litteraturundervisning i indskolingen

Beskrivelse

Makkerparret Oscar K og Dorte Karrebæk fortsætter deres surrealistiske serie om drengen Skot. Historien bevæger sig meget rundt i korte kapitler. De små grønne vil have fat i Skot. Skot og Malte er blevet smidt ud af børnehjemmet. Da de små grønne ikke kan få fat i Skot, laver de en kopi af ham. De bytter den rigtige Skot med kopien, som bliver ramt af et lyn, så klonen bliver mangedoblet. Imens byder Emma og Emma Skot (kopi) på te. Kents mor er død og ligger begravet i haven. Han inviterer klonen Skot og Malte ind. Bogen slutter kaotisk med mange spørgsmål, som måske besvares i næste bog. Bogen er gennemillustreret på en spændende, anderledes og krævende måde. Bøgerne kan absolut kun læses i rækkefølge

Sammenligning
Bogen følger de tre første bøger i serien i indhold og layout

Samlet konklusion
Endnu en syret letlæsningsbog om Skot. Bogens mange lag egner sig til formidling ved fælleslæsning

Lektør: Kirsten Thorning Thagaard


2011.02.28

Scott i English Mini Dingo


Anmeldt af: Jane Bjerregaard Hjorth i Folkeskolen

Igennem en længere årrække har Gyldendal udgivet "Dingo"-bøger, hvoraf de bedste nu udgives i engelske oversættelser. Der er noget for enhver smag, så alle børn skulle kunne få deres læselyst stimuleret via frilæsningsbøger. Bøgerne er sprogligt og emnemæssigt tilpasset de aldersklasser, som de henvender sig til.

Serien "English Mini-Dingo" til de yngste i 3. klasse fortæller om nære emner som venskab. De tilhørende tegninger er friske, og bøgerne kan læses af både drenge og piger.

Til mellemtrinnet er bøgerne mere kønsmæssigt opdelt med hestehistorier til pigerne og mere spøjse fortællinger til drengene. Jeg synes for eksempel, at "Scott" er et fortryllende bekendtskab med en dreng, der ikke rigtigt hører til. Det lykkes for Scott at give klassens tyran stof til eftertanke, og der er tillige en sjov beskrivelse af en udbrændt lærer.


2010.02.15

Bøger man ikke kan komme uden om. De skal simpelthen købes.


Lektørudtalelse

Skot er vild med Emma (2010) - BOG

Emne: fantasi; forelskelse; skolen; venskab; mobning; børnehjem; gys; science fiction.

Skot og Malte er begge forelskede i Emma fra klassen og bliver inviteret hjem til te. Kents mor dør. Og de grønne mænd leder stadig efter Skot. En mystisk mand har planer med børnehjemmet. Det hele er stadig meget mystisk.

Anvendelse/målgruppe/niveau
Tredje bind i serien om Skot er som øvrige en Dingo. Gul, som retter sig mod tredje klasse - 9 år. Den har lix 11 som den foregående, men ser umiddelbart meget lettere ud, med mindre tekst. Erfaringen siger, at bøgerne læses fra første klasse - altså 7 år. Den egner sig til frilæsning, men kan også bruges til litteraturundervisning i de første skoleår

Beskrivelse
Skot og Malte har fundet sammen på børnehjemmet sammen med katten Schnot. Kents blinde kanin kommer forbi og fortæller, at der er nogle små grønne mænd, der leder efter Skot. Malte og Skot er begge forelskede i Emma. Og mens Malte og Skot er hjemme hos Emma og får te, går en mystisk mand rundt på børnehjemmet med skumle planer. Kents mor, der er lam i benene, bliver syg og dør, og Kent begraver hende i haven. I næste bind er der lagt op til endnu mere galskab. Dorte Karrebæks illustrationer underbygger handlingen perfekt. Dette er både grænse- og genreoverskridende litteratur i læseletformat. Krimi, fantasi, science fiction, socialrealisme og gys med tegneserieelementer

Sammenligning
Der findes ikke noget tilsvarende for målgruppen. Disse bøger er helt deres egne

Samlet konklusion
Det er rablende vanvid. Nye læsere kan ikke stå på her, men må gå hele vejen fra bind ét for at kunne være med. Og fortsættelse følger. En fantastisk grum, grov, sjov, kærlig, mærkelig, genreblandende, spændende historie, som man enten vil hade eller elske. Men under alle omstændigheder bøger, man ikke kan komme udenom. De skal simpelthen købes. Måske som klassesæt?

Lektør: Ingrid Martlev


2009.12.09

En letlæsningsbog som samfundskritisk!


Skot / Skot på børnehjem
Materialetype: Bog
Forfatter: Oskar K.
Gyldendal

Anmeldt af: Carl Christian Rasmussen

Tillad mig i en anmeldelse at fremhæve forlaget først. Den dingo, der normalt beskrives som en australsk, forvildet tamhund, er slet ikke at sammenligne med den gyldendalske dingo. "Dingo"-serien har de senere år ændret karakter og bredde i en sådan grad, at man må sige, at der er banet helt nye veje for letlæsningslitteraturen. Der er kommet fart, skarphed og kant i udgivelserne.

Det gælder også en ny serie "Skot" skrevet af Oscar K. og illustreret af makkeren Dorte Karrebæk. De to første bind er udkommet. Pludselig en dag dumper nowhere-drengen Skot himmelfalden ned i 3.b. En klasse med tvillingerne Emma og Emma, drengen i skabet, omgængeren Kent med den usynlige kanin og en lærer, der har opgivet ævred.

I "Skot på børnehjem" finder Skot sig et sted at sove. Han finder også drengen fra skabet, Malthe. I en kostelig samtale tænker Malthe, ni år (Skot kan nemlig høre tanker): "Skolen tager barndommen fra os. Jeg får stress af alle de prøver og planer". En letlæsningsbog som samfundskritisk! Der er mange flere ting på spil.

Er Skot en alien? Til sidst i anden bog lander et sært fartøj med blå og gule blink. "Skot, phone home!" Oscar K. udfordrer, og Dorte Karrebæk følger trop i sine dynamiske og ofte næsten ikonografiske illustrationer.

Lise Jæger har læsepædagogisk tilrettelagt, og det er utroligt, hvad det er muligt at nedfælde i en letlæsningsbogs relativt få ord.

Denne anmelder ser frem til fortsættelsen!


2009.10.01

MERE AF DEN SLAGS


af Bent Rasmussen i Skolebiblioteket


Det gode makkerpar Oscar K. Og Dorte K. har lavet en ny, sjov og anderledes serie i Gul Dingo (3. klasse) – og den lover mere end godt og burde egentlig hedde ”Den skæve serie”, for skæve, det er historierne. Foreløbig er to af titlerne udkommet, ”Skot” og ”Skot på børnehjem”.

Skot er en forældreløs dreng, der pludselig dumper ned i en 3. klasse – bogstaveligt talt ude fra det ydre rum, men sådan skal det bare være, når det er Oscar K., der fører pennen. I begge bøger er der kostelige scener fra skolen, leg med ord og fantastiske hændelser, som man underligt nok tror på. Skot kan fx. høre, hvad andre tænker – også læreren (det er ikke rare sager!), og han kan se store Kents usynlige, blinde kanin.

I ”Skot på børnehjem” får Skot sig et hjem på et nedlagt børnehjem, hvor han møder den evigt forkølede kat Schnot og den døvstumme dreng Malte, der spiller blokfløjte. Også Malte finder Skot en kanal ind til, så det er muligt at kommunikere.

Man kan mærke, at Oscar K. leger godt, og Dorte K. følger flot med ”på” billeder. Nu må man så pænt vente på de næste bind, for nogle små grønne rummænd lurer ind ad vinduerne. Lise Jæger, redaktør på Gyldendal, har lavet den læsepædagogiske bearbejdelse. Det er imponerende, hvad der kan puttes ind i – og komme ud af – en læse læse-let-historie. Mere af den slags.


2009.08.15

Et absolut must til hylden med højtlæsningsbøger


Lektørudtalelse

Anvendelse/målgruppe/niveau
Bogen henvender sig til børn i tredje klasse, fra 9 år, men bør formidles enten gennem højtlæsning eller fælleslæsning

Beskrivelse
Oskar K er rigtig god til udfordre børns opfattelse af bøger, og det gør han bestemt også i bøgerne om Skot. Skot kommer ingen steder fra. Pludselig en dag er han bare i 3.b. En klasse med tvillingerne Emma og Emma, en dreng der opholder sig i et skab og spiller fløjte samt en lærer, der har opgivet. Det er ikke rigtig nogen der interesserer sig for Skot, men han kan noget. I Skot kommer han i kontakt med Kent, der har gået to klasser om, slår på tæven og har en kanin, som ingen andre kan se - bortset fra Skot. Skot på børnehjem er fortsættelsen. Skot skal finde et sted at sove og havner på et nedlagt børnehjem. Her møder han drengen fra skabet. Malthe hedder han. Han er både døv og stum, men Skot kan kommunikere med ham på Kanal 5. Malthe hader skolen og kommer der kun for Emmas skyld. Måske er Skot et rumvæsen, og han er i hvert fald god til at komme de skæve eksistenser i møde. Bøgerne er fantastisk illustreret af Dorte Karrebæk

Sammenligning
Den minimalistiske fortælleform kan godt minde om bøgerne om frk. Ignora, men ellers er fortællingerne om Skot ret enestående

Samlet konklusion
Et absolut must til hylden med højtlæsningsbøger

Lektør: Mads Overmark


2009.08.29

FOR BØRN Fem hjerter til SKOT i Politiken


Af Steffen Larsen

EN DAG DUMPER Skot ned i 3. b. Sidste bord i vinduesrækken. Han bliver ikke bemærket. Men Skot kan tænke-snakke med dyr og mennesker. Han er måske en alien fra det ydre rum. Det vil vise sig. Oscar K. alias Ole Dalgaard fortæller om Skot på sin velkendte sørgmodige måde. Og hustegner Dorte Karrebæk tegner til. Bøgerne om ”Skot” og ”Skot på børnehjem” – et velkendt tema i forfatterskabet – er udkommet i Gyldendals navnkundige Dingo-serie, der er mest til skolebrug. Skrevet for læsere i 3. klasse. Og der kommer flere.

Oscar k, udfordrer ofte tabuer i sine (billed)bøger om børnebedemænd og aborter. Skot vil egentlig blot minde om den glemte evne: at lytte til hinanden. At kunne gå ind i et andet menneske og røre ved det. Alien eller ej. Tegnet og fortalt med høj fantasiføring.