DET STORE KAMELVÆDDELØB


2012.04.05

En humoristisk och spännande fullträff


Britt Jakobsson i Länstidningen Östersund

Endast ögonen syns på de kvinnor som kommer för att gratulera Benni på födelsedagen i Den stora kamelkapplöpningen.

Efter en turbulent tid då Saudiarabien varit på allas läppar, slår det mig att tillfället är det rätta att presentera Den stora kamelkapplöpningen av dansken Oscar K. & Antoineta Medelros. Det var länge sen herr Omar, den vänlige araben med fez på huvudet, hjälpte Ture Sventon att lösa brott och såvitt jag minns sålde han också en matta till Sventon. Det minns kanske morfar och farmor.

Kamelkapplöpningen är till exempel helt perfekt för att inviga barnen i begreppet slöja. Endast ögonen syns på de heltäckta kvinnorna som i flock kommer för att hurra för Benni på hans födelsedag. Niqab är vad de har på sig. Varianten hijab finns också på bild men inte burka, som även döljer ögonen. Mode är inte vad boken handlar om men i berättelsen om schejken Benni, hans hundraelva fruar och tusen och en kameler så får vi se hur man är klädd där i ökenlandet.

Schejken själv har det största tältet, ingenting att huttla med, och i en massa mindre tittar hans många fruar ut i natten. Egendomligt nog har han endast en son, Ben Benni, och han bor i ett pyttelitet tält. I födelsedagspresent får Ben Benni ett litet kamelföl som pappa schejken vill kalla Rabah = vinnare men Ben Benni kallar den Musad som betyder fri kamel. Ben Benni får order av sin pappa att träna sin kamel så att han vinna över de andra schejksönerna i den stora kapplöpningen. De drar sig inte för att använda anabola steroider medan Ben Benni och Musad tar det lugnt i basaren.

Jag säger inte hur det går bara att boken är en humoristisk och spännande fullträff. Fullspäckad med aktualiteter. Jag ger min till närmaste förskola.


2011.05.12

Årets måske bedste billedbog

Sødmefyldt orientalisme

Årets måske bedste billedbog er om drengen Ben Bennis og kamelens deltagelse i ørkenens store kamelvæddeløb. Ved hjælp af chili og anabolske steroider vinder den mest dovne til sidst! Ud over at den er fantastisk morsom, er tegningerne fyldt med sødme, humor og detaljer. Og har man en mor, der går klædt i gevandter, så man kun kan se hendes øjne, er hun og en masse andre repræsenteret i denne billedbog med de smukkeste individuelle øjne. Hvor er den ørken med sand i de dejligste farver?

'Det store kamelvæddeløb' af Oscar K. og illustrationer af Antonieta Medeiros.
Høst, 32 sider, vejl. pris 200 kroner

Børn & Unge nr. 05 / 2011


2010.05.01

Hold så godt fast – nu er der kamelaction!


af Zenia Johnsen på fortællingen.dk

Beduindrengen Ben Benni, det heldige asen, får kamelungen Musad i fødselsdagsgave. Den glade giver er Beduinfar Sheik Benni, som i sin stald har 117 koner og 1001 kameler.


Planen er nu, at Ben Benni skal træne Musad, så de sammen kan vinde det store kamelløb og gøre familien ære. Men Ben Benni og Musad dasker bare omkring i basaren og spiser pistacienødder eller drysser rundt ude i den lokale ørken i stedet for at træne. Da dagen oprinder for det store løb, er de andre deltagere ellers klar til at give den max gas med toptunede kameler med fire pukler! Ben Benni og Musad står jo til at tabe det løb, men beduinfarmand har lige et organisk doping-trick i ærmet, så der, så at sige, kommer knald på kamelen.

Det store kamelvæddeløb er en herlig og humoristisk ørkenfortælling. De finurlige, skægge og smukke illustrationer står Antonieta Medeiros for, og hendes stil både klæder og supplerer Oskar K.s historie, som spræller med både tosserier og eftertænksomhed.


Chili, sandaler, beduiner og doping er en fabelagtigt underholdende cocktail. Fyld dadler i slikskålen og find straks et barn at fyre op under med Det store kamelvæddeløb!


2010.04.17

Mød sandets skonnert og himlens luftgiraf – og to tegnere, der er anderledes!


Af Steffen Larsen i Politiken

ForfatterOscar K. (tekst) og Antonieta Medeiros (tegninger)

Titel: Det store kamelvæddeløb

InfoHøst, 32 sider, 199,95 kroner.

Hvor mange kameler kan en kamel sluge? Og hvor mange pukler har den egentlig? I billedbogen om ’Det store kamelvæddeløb’ er svaret på det første spørgsmål, at det behøver den slet ikke. Man skal bare putte en rød chili op i røven på den. Det står der!

Og hvad puklerne angår, så afhænger det af, hvor mange anabolske ørkensteroider dyret har indtaget. Mon ikke det er Oscar K. alias Ole Dalgaard, der er på spil? Jo, det er!

Historien beretter om Sheik Benni og hans 117 koner. Hans 1001 kameler. Og hans eneste søn Ben Benni, der har fødselsdag. Gaven er kamelungen Musad, der gerne må vinde kamelvæddeløbstrofæet hjem til familien Benni i alle dens telte.

Ørkendoping
Det er ikke lige sagen for sønniken plus kamel, men så kommer selveste sheiken i rette øjeblik til det store væddeløb med det føromtalte stykke krydderi, der ikke er omfattet af reglerne for doping. Bogen begynder med en fest.

Og den slutter med en fest. Vandpibe og 117 uigenkendelige koner. Imens sidder den topuklede Musad med røven i vandskorpen og håber på, at der er længe til det næste, store kamelvæddeløb. Ben Benni tæller stjernerne.

Billedsiden bestyres af debutant Antonieta Medeiros, som er kommet hertil fra Bolivia. Dér er ikke så mange kameler, men man aner lamaens trodsige blik i de mange udgaver af dyret. Tegneren har en nænsom, klassisk streg, der er udtryksfuld og fuld af bevægelse.

Dog med undtagelse af de 117 koner, der portrætteres i udvalg som ubevægelige, frosne tekstilstatuer med øjne foroven. De massive burkaer danner en tankevækkende kontrast til Ben Benni plus kamels letbenede og solfyldte hverdag.

Ifølge ’Det store kamelvæddeløb’ kan man godt være ensom med sin puklede ven midt iblandt alle teltene. Det er prisen for at bevare barndommen. I det lange løb kan ingen dog undgå at stifte bekendtskab med rød chili!


2010.04.08

Krudt i kamelen - fem stjerner *****


af Kenneth Jakobsen Bøye i Nordjyske

Selvfølgelig skal sheikens søn have en kamel i gave, især når sheiken selv ejer tusinde og en kamel i alt. Oskar K. - alias Ole Dalgaard, har begået en genistreg af en billedbog.

Oskar K. skriver skævt for børn og voksne med sort humør. I sin nye billedbog blinker og griner han til og af 1001 nats eventyr. Dansk humor og kultur blandes i en arabisk gryde til en velsmagende mangfoldig mundfuld med masser af krydderi og bid. Og madretten bliver hverken for stærk eller forvirrende i smagen. Men en frydefuld fornøjelse.

Jeg lo højt, da jeg læste bogen flere gange på en meget lang togtur fra Aalborg til Esbjerg. Meget langt fra eksotiske Orienten. Mine medpassagerer kiggede den anden vej, og tænkte sit om den voksne mand, der var ved at få kvababbelse over en billedbog.

Men flere voksne skulle kaste sig over Oskar Ks billedbøger, for pludselig synes et gråt jysk landskab aldeles farverigt også set fra et forsinket DSB tog.

Sheiken med de hundrede og sytten koner gemt i burkaer ønsker, at hans håbefulde søn med den nye kamel vil vinde det årlige kamelvæddeløb. Men sønnen Ben Benni er ligeglad med både væddeløb og at blive nummer et. Sammen med sin kamel vil han meget hellere opleve verden. Han døber kamelen Musad - som betyder fri kamel. Farens navn til kamelen Rabah - der betyder vinder ? dropper han, og sammen med det nu frie dyr trasker han ud i den store vide arabiske verden.

Eventyret indeholder både anabolske steroider, klassisk eventyrprøve og en lykkelig med rødglødende slutning.

Sønnens frihedstrang og farens konkurrencementalitet må selvfølgelig stå sin prøve til det store kamelvæddeløb. Den frie kamel aner ikke, at den skal løbe, når løbet knaldes i gang, og sønnen vil hellere fortsætte vandringen ud i ørkenen.

Men så tager faren en rød chili i hånden og - ja resten må I læse jer til. Men sjovt er det, og både kamel og sheiksøn må køle deres bagerste i et svalt bad bagefter.

Med humor holder Oskar K. det klassiske eventyr i kog med nye ingredienser. Illustrationerne er blide akvareltegninger i bløde farver. Antonieta Medeiros danske debut tilfører noget nyt og spændende til den danske billedbogsgenre. Hun fanger fortællingens humor og tilsætter varme glimt i øjnene.


2010.04.08

En lille ørkenrose - Nyt fra de varme lande - 4 af 6 stjerner i Berlingske Tidende


Når Oscar K. skriver, plejer Dorte Karrebæk at illustrere. Men hans nyeste børnebog, »Det store kamelvæddeløb«, er det Antonieta Medeiros (opr. fra Bolivia), der illustrerer i streg og akvarel.

Det gør hun mildt og varmt. Det er en rigtig røverhistorie, som Ole Lund Kierkegaard kunne have fortalt den, om sheikens søn Ben Benni, der får en kamel i fødselsdagsgave af sin far, som han skal træne til det store kamelvæddeløb. Det gider hverken Ben Benni eller Musad, som er en fri kamel. At de alligevel vinder over de andre kameler, der er på anabolske steroider (typisk Oscar K.-indslag), og kan bringe hæder til far og de 117 koner, kan man takke den røde chili for! Man kunne indvende, at Oscar K. reproducerer en forældet forestilling om Arabien, men man kan også tage det som den arketypiske og søde historie, det faktisk er. Ikke mindst de fine illustrationer som virkelig får den lille Ben Benni og hans Musad til at leve, gør bogen til en lille ørkenrose.


2010.04.09

Nyt makkerpar i dansk børnelitteratur


Det store kamelvæddeløb
Materialetype: Bog
199,95 kroner, 32 sider
Forfatter: Oscar K.
Høst og Søn

Anmeldt af: Mette Bechmann Westergaard i Folkeskolen

Hvorfor har damerne telte på? Hvad er en sheik? Hvor ligger Jericho? Og hvordan i alverden fungerer den vandpibe?

Det er bare nogle af de spørgsmål, der uden tvivl vil blive stillet i børneværelset eller på skolebiblioteket, når Oscar K.s og Antonieta Medeiros' nye billedbog læses til liv blandt de fire-otteårige.

Det er nemlig en helt fremmed verden med rødder i det mellemøstlige, der blændes op for i denne kortfattede bog af et nyt makkerpar i dansk børnelitteratur. Sheik Bennis eneste søn, Ben Benni, får en kamelunge i fødselsdagsgave, som han forventes at træne, så han kan tilkæmpe familien vindertitlen ved det førstkommende væddeløb. Ben Benni er imidlertid en verdensfjern type, der falder i staver over historiefortællerne på Dødens Plads eller hygger sig over krydderierne i basaren. Så mens de andre sheiksønner tvangsfodrer deres dyr med anabolske steroider, sakker Ben Benni håbløst bagud på point i forberedelsesfasen.

Selvom scenen er herligt fremmed, er sprogtonen lige så herligt velkendt for dem, der kender til Oscar K.: Uhøjtidelig, mundret, skæg og med krummer af åndelig føde til den voksne (op)læser. Så tilgiver vi ham, at han på linje med diverse børne-tv-udsendelser finder det nødvendigt at satse på de billige point, der kan høstes på latrinære udtryk.

Medeiros debuterer i dansk sammenhæng med denne bog og har med sine skønne portrætter af sheikens koner skabt sig et fornemt visitkort, der nok skal åbne døre for andre udgivelser.


2010.03.24

Det store kamelvæddeløb - usædvanlig og fin billedbog 


Lektørudtalelse


Emne: kameler ; væddeløb ; humor ; far-søn forholdet
Billedbog. Til sin fødselsdag får Ben Benni en kamelunge af sin far, som er sheik, og har 117 koner og 1001 kameler. Far og søn er ikke enige om ret meget, men Ben Benni deltager i det store kamelvæddeløb, [...] som hans far ønsker, men hans far blander sig under løbet.

Anvendelse/målgruppe/niveau
En billedbog i tværformat. Det er en sort humoristisk og på den sjove måde, lettere plat parafrase over et eksotisk eventyr som fra "1001 nats eventyr", der også skildrer et spirende modsætningsforhold mellem en far og hans søn, for børn fra 5 år og deres forældre med hang til stand-up-agtig humor fremfor en traditionel billedbogshistorie

Beskrivelse
Billedsiden er unik, rent teknisk, måske med en enkelt "hilsen" til Dorte Karrebæk. Grundteknikken er akvarel i en ofte dækkende pålægning og farveblyant/kridt. Jordfarver præger flere opslag markant. Det nordiske lys er ikke fast ingrediens, men findes i flere opslag. Her er mange små visuelle detaljer, kamelernes pukler og øjnene fra de 117 kvinder er i det sidste opslag i teltene, som samtidig på enkel vis symboliserer deres tildækkede klædedragt. Sprogligt er bogen enkel og meget ligefrem. Illustrator er ny på dansk, mens forfatter kendes for flere børnebøger og et par billedbøger, som fx Min familie. Smukt omslag med passende bagsidetekst.

Sammenligning
Billedbogens groteske humor og præmisser ligner lidt fx den der ses i billedbøgerne af Anders Morgenthaler Bjarnes tænder og Jacob Martin Strid, fx Da Lille Madsens hus blæste væk.

Samlet konklusion
En usædvanlig og fin billedbog, som ikke nødvendigvis er for alle børn og voksne, men for familier med hang til sort humor og vandede vittigheder, og bogen kan opfattes som en moderne, skæv og sjov "hilsen" til "1001 nats eventyr", men den handler også om en dreng og hans far.

Lektør: Torben Bråe Olesen


2010.03.24

Det store kamelvæddeløb - Fornem debut i Dronningeriget!


Bent Rasmussen, redaktør af "SKOLEBIBLIOTEKET"
Marts 2010.

Oscar K. har igen, igen… begået en lille, sjov og original historie, der handler om kameler, konkurrence, venskab og vandede vittigheder. Den bolivianskfødte illustrator Antonieta Medeiros følger mere end godt på illustrationssiden og leverer både herlige og smukke billeder.

Til sin fødselsdag får Ben Benni en kamelunge af sin far sheiken. ”Nu skal du træne Musad hver dag,” sagde sheiken, ”så du kan gøre familien ære og vinde det store kamelvæddeløb foran de andre sheiksønner.”

Men Ben Benni og kamelen Musad er ikke bidt af kamelvæddeløb og gider ikke træne. De tuller i stedet rundt i basaren, lytter til historiefortælleren, m.m. Men så kommer dagen, hvor det store kamelvæddeløb skal løbe af stablen. Lige inden starten stikker Sheik Benni en rød chili i røven på Musad – og det sætter unægtelig gang i kamelen. Den løber så stærkt, at den overhaler de andre kameler to gange, inden den med bagdelen i brand krydser målstregen som klar vinder.

Og hele natten fejrer sheiken sejren med sine hundrede og sytten koner i de mindre telte, men Ben Benni sidder uden for i det kølige mørke sammen med Musad og kigger på stjernerne. Musad køler dog sin brændende numse i et vandbassin.

Og den vandede vittighed:
Hvordan får man en fisk til at grine?
Svar: Man putter den i kildevand!

Det er Antonieta Medeiros´ første billedbog på dansk, og hun tegner dejligt. Søde, sjove og letaflæselige tegninger, smukke panoramaer, masser af sjove elementer fx fødselsgaven – kamelen Musad – med rødt bånd om hele kroppen, finurlige øjne bag burkaer, osv. Fornem debut i Dronningeriget!


2010.03.24

ØRKENEVENTYR FOR BØRN


af Simon Hartling på KultuNaut


Oscar K står for teksten og Antonieta Medeiros for illustrationerne i denne skægge børnebog fra forlaget Høst & Søn. Fortællingen er henlagt til en mellemøstlig ørken og emmer af orientalske attributter. Virkemidlerne er enkle i både tekst og billede. Resultatet er et lille eventyr, der underholder børn og voksne.

Sheik Benni bor ude i ørkenen med sine talrige koner og kameler og sønnen Ben Benni. Da sønnen har fødselsdag, forærer sheiken ham en kamel. Han formaner ham til at træne flittigt, så han kan vinde over alle de andre sheiksønner i det store kamelvæddeløb. Ben Benni bliver meget glad for sin kamel, men han tager ikke træningen videre seriøst. Hellere vil han spankulere omkring i ørkenen, gå i basaren eller lytte til historier på Dødens Plads. Da dagen kommer for den store konkurrence, er kamelens muskler derfor ikke helt klar til hurtigløb. Den kigger lidt forlegent på manden med startpistolen, men så gør Ben Bennis far noget, der får den til at piske ud over ørkensandet.

Oscar K har skruet et godt lille eventyr sammen. Det er på klassisk vis bygget op om en enkelt, afgørende prøve. Faderens konkurrencementalitet stilles over for sønnens drømmernatur. Hvordan vil det gå? Den klassiske eventyrfortælling har et moderne glimt i øjet. Der er et vist element af humor, f.eks. når det gælder sheikens vinderkneb i væddeløbet. En fræk variant af guleroden, der sætter skub i æslet. Humoren har hele tiden både adressat til barnet og til dets voksne oplæser. Der spilles eksempelvis på typiske forestillinger om arabisk kultur og på effekten af anabolske steroider. Visse ting vil nok kræve en forklaring ..., eller måske er det sjovere, hvis børnene danner deres egne årsagssammenhænge.

Antonieta Medeiros' illustrationer gør meget for historien. Enkle streger, der giver associationer til billedbibler for børn tilsat et stænk af tegneserieunivers. Figurerne træder frem på uspecificerede hvide, gule eller blå baggrunde. Sheiken ser meget sheikagtig ud, hans koner optræder som en identitetsløs masse af burkaklædte kvinder. Sheiksønnerne med Ben Benni i spidsen ligner derimod i påfaldende grad en flok danske drenge. Men de har kameler i stedet for knallerter og kjortler i stedet for jeans. Bogens to nattebilleder er særligt forunderlige. På det første ser man de vågne kameler stå som fosforecerende silhouetter i ørkennatten, mens menneskene sover i deres telte. På det sidste sidder Ben Benni og hans kamel om aftenen og kigger ud over ørkenen efter et hårdt kamelvæddeløb.

Alt i alt en fin bog med gode tegninger. Historiens kontante og ligefremme stil vil sandsynligvis virke befordrende for læserens lyst til at reflektere over forskelle og ligheder mellem det saudiske og det danske. Man kan dog næppe tale om nogen uforglemmelig børnebogsoplevelse, men en sjov og krydret lille sag, det er det!


2010.03.18

'Det store kamelvæddeløb' er ikke helt almindelig!


Af Jan Vandall, Bogvægten og Metroexpress

Det store kamelvæddeløb
Tekst: Oscar K.
Ill.: Antonieta Medeiros
32 sider
Høst & Søns Forlag
Udg.: 05.03.10

Forfatteren Ole Dalgaard, der bl.a. skriver under pseudonomet Oscar K., har efterhånden 39 udgivelser bag sig. Den produktive forfatter, som fem gange har har modtaget arbejdslegat fra Statens Kunstfond, har skrevet både børnebøger, romaner, digte, ungdomsbøger og tegneserieromaner. Mange af Dalgaards børne- og ungdomsbøger er blevet begnet som kontroversielle , og 'Det store kamelvæddeløb' er heller ikke helt almindelig. Den korte historie handler om den lille beduinerdreng Ben Benni, hvis far Sheik Benni har 117 koner og 1001 kameler. Lille Ben Benni får en kamelunge i fødselsdagsgave som han skal træne, så han kan vinde det store kamelvæddeløb og gøre familien ære.


Men alt det med at træne er ikke rigtigt noget for Ben Benni og hans kamel, de vil hellere hygge sig og lytte til historiefortælleren, mens de andre sheikdrenge øver sig på livet løs og fylder deres kameler med anabolske steroider. Da dagen for kamelløbet oprinder stikker far Benni derfor en kanonstærk rød chili i rumpen på kamelen, så den får gevaldig ild i røven og ryger afsted med raketfart. 'Moralen' her ligger lidt uden for den sædvanlige i børnebøger, men fornøjeligt er det helt bestemt, og den voksne oplæser kan da også få et par gode grin med på vejen. Antonieta Medeiros flotte og finurlige vandfarve-illustrationer passer perfekt til historien.