AF Dorte Karrebæk
anmeldt på Bogbotten af Kristine Tillemand Nielsen
”Jeg hedder Dorte Karrebæk. Hele mit liv har jeg tegnet og skrevet bøger for børn & unge. Nu er jeg blevet en gammel dame. Næsten 1000 år. Jeg har en datter, 2 børnebørn & 5 oldebørn. De hedder: Mariam. Hadi. Elias. Eva & Rida. Hvis jeg kan få dem til at sidde stille, så læser jeg mine historier MEGET HØJT for dem, så de ikke glemmer at der findes BØGER.”
Og på den måde fik vi præsenteretDorte Karrebæk, der er forfatter og illustrator bag bogenTigerens striber og andre historier. En bog, der er helt ud over det sædvanlige. En bog, der ikke er som de fleste. En bog, der udfordrer læseren og stimulerer lysten til at læse næste side, næste kapitel.
Karrebæk har skrevet og tegnet fem forskellige historier, der alle bliver fortalt med en kombination af tekst og billeder. På en meget finurlig måde skal man læse teksten, som var det en slags kryds og tværs. En bog, der nærmest ikke kan beskrives – den skal ses. Men lad mig alligevel prøve.
Den ene af bogens historier handler om en ensom hund. Men der står ikke “den ensomme hund” med bogstaver sat i korrekt rækkefølge, som når man normalt læser. Dorte Karrebæk blander bogstaver med tegninger, der tilsammen danner f.eks. sætningen:
“Der var engang en hund, en meget ensom hund. Måske var det, fordi han så sur ud, eller ….”
Teksten her er tegnet med ettaller, en tegning af en hund, en ske osv. Herefter kommer der fire forskellige tegninger af hunde, der ser forskellige ud. Så når du som læser skal læse bogen, skal du selv se og forklare, hvordan din hund er.
Selv beskriver Dorte Karrebæk det sådan her:
”I denne lille bog om dyr har jeg blandet ord & billeder sammen, så du er nødt til at læse begge dele for at finde ud af, hvad det handler om. Hvis du møder et svært ord, kan du gætte dig til det i tegningerne, og hvis du møder en svær tegning, kan du måske stave dig til den i ordene. Du må også gerne selv digte med, når du læser op for dine venner. Den sidste historie i bogen er den sværeste. Her må I allesammen hjælpe jeres lærer med at forstå hvad der sker. Voksne er lidt langsomme i det.”
Bogen er egnet som oplæsning for og sammen med børn fra 3-årsalderen, men i startskolealderen bliver bogen rigtig sjov at læse, fordi børnene for alvor kan være med til at læse. For som Karrebæk skriver, skal man måske have hjælp fra hinanden for at forstå, hvad der sker.
Bogen kan med fordel også bruges som et multimodalt element i mellemtrinsklasser, der arbejder med at forstå læsning i et bredere perspektiv end at læsning blot er ord. Tematikkerne i bogen er enten at et problem bliver løst, og historien ender lykkeligt, eller også er moralen: ”Hvad der kommer let, går let.”
Små historier med dybde, der både lægger op til begyndende fortolkninger, diskussioner om, hvad det gode og onde er, og samtaler om forskellige hverdagsproblemer. Bogen er både underholdende og morsom at læse, men rummer samtidig karakter og kant, som gør den til noget ud over det sædvanlige.
POLITIKENS LITTERATURPRIS 2024
Dortes bog Kælderdrengen er nomineret til Politikens Litteraturpris i kategorien Det bedste til de yngste med nedstående begrundelse. Hvis I har lyst, kan I kan stemme på den ved at sende en sms med DK til 1218
De andre nominerede i kategorien er Mette Vedsø & Sofie Louise Dams Team Vildmark og Jonas Kleinschmidts Jorden kalder Cloe.
Dorte Karrebæk: Kælderdrengen. Jensen & Dalgaard
»’Kælderdrengen’ er skrevet til »Alle skolers Benni’er«. Benni er her en 10-12-årig kattelignende dreng, der lider af skolevægring. Men så skematisk er det selvfølgelig aldrig hos den underligt frit tænkende og vidunderligt frit tegnende evigt originale Dorte Karrebæk. Vi forstår bare, at skolens larm er overvældende, og at det kan være svært at sige ja til en legeaftale. Det bliver dystert, da Benni søger tilflugt i familiens kælderrum, indtil skolen en dag ringer. Men håbet vender tilbage, da klassekammeraterne Kevin og violin-Poul træder til«.
Strandengen 2A
3170 Juelsminde
kontakt@oscark.dk